Optimistisch over 2013

Door Eline Cox

Willemstad – Stichting F.E.L.I.S. heeft een goed eerste jaar gedraaid met hulp van de Stichting Antilliaanse Medefinanciering Organisatie (AMFO). Dat zegt oprichtster Gerda van Petersen. ,,We hebben gemiddeld 54 kinderen tussen de vier en zestien jaar van maandag tot en met vrijdag van 12.30 tot 17.00 uur mogen opvangen.”

De stichting zet zich in voor kinderen, jeugd, jongeren en gezinnen. De naschoolse kinderopvang in Otrobanda is het multifunctionele centrum van F.E.L.I.S. Het afgelopen jaar kreeg de stichting subsidie van AMFO. Deze stopt in 2013. ,, De kinderen kregen dagelijks een warme maaltijd en af en toe fruit. Naast onderwijs, sociale vaardigheidstraining, sport en spel hebben wij ook veel uitstapjes met de kinderen gemaakt. Het was een zeer succesvol jaar dankzij de subsidie.”

In 2013 wordt de eigenbijdrage van ouders na veel overleg verhoogd tot 25 gulden. ,,Helaas kunnen niet alle ouders dit geld missen. Wij doen er alles aan om de kinderen van minderbedeelden alsnog te helpen, dat is waarom deze opvang ooit gestart is.

De laatste Nederlandse subsidie aan de AMFO liep in 2012 af. Lopende projecten zouden in 2013 afgerond worden.

Dat F.E.L.I.S. geen subsidie meer krijgt heeft te maken met de slechte eurokoers waardoor er veel minder geld is dan verwacht was voor 2013.

Volgens de oprichtster is de opvang bij de nabij gelegen school ook goed, maar zijn het juist de kinderen die tussen wal en schip raken die bij de stichting terecht komen. ,,Voor deze groep is extra aandacht heel erg belangrijk. Samen kunnen wij zorgen voor een betere toekomst voor onze kinderen. Ja, het zijn ook onze kinderen”, vertelt Van Petersen gepassioneerd.

Zij ziet de toekomst positief tegemoet. ,,Wij hebben een visie en die is altijd toekomst gericht. Wij bouwen verder op de ervaring van het afgelopen jaar. Het houdt ons actief en dringt ons tot het ondernemen van acties.”

Het multifunctionele centrum van F.E.L.I.S. in Otrobanda is gevestigd in een monumentale woning met een perceel oppervlakte van 1540m2. Vorig jaar was een van de doelstellingen het realiseren van een park en speelplaats. ,,Het is nog altijd een van onze dromen, maar helemaal af is het nog niet. Voor het podium waar wij spel, drama en andere activiteiten houden is door de Isla een tentdak geschonken. Dat wordt de tweede helft van januari door Sol Care geplaatst. Het podium is zestien bij acht meter groot. Daaronder hebben wij een enorme regenbak die vol water zit”, vertelt Van Petersen.

Het aanleggen van een dripsysteem is ook een van de plannen. Voor de aankleding van het parkje heeft de stichting nog planten nodig. ,,Aangezien wij onze prioriteiten moeten stellen, hebben wij eerst voor het wel en wee van de kinderen gezorgd. Met name onderwijs, maaltijden en begeleiding gingen voor, waardoor er slechts een aantal planten is neergezet die wij cadeau hebben gekregen van de L.V.V. (Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Vis)”,vertelt de oprichtster.

De naschoolse opvang gaat op 4 maart weer open, van maandag tot en met vrijdag. Dan begint een nieuw jaar zonder subsidie. ,,Wij hebben een aantal vrijwilligers bereid gevonden om bij de opvang te werken als begeleiders. Professionele krachten, hbo-opgeleid. We blijven kritisch en het lijkt gelukt om weer verder te gaan met een goed team”, zegt Van Petersen opgelucht.

Zwak punt blijkt het verstrekken van de maaltijden. Wel hebben wij nog hulp nodig bij het verstrekken van de maaltijden.

Voor 4,00 per kind per dag kunnen wij een voedzame warme maaltijd geven, fruit en wat extra’s.

,,Er was een moeder die vertelde niet te weten wat ze haar kinderen dagelijks te eten moest geven. Haar drie getraumatiseerde dochters waarvan de vader is vermoord, doen het na veel geduld en liefde inmiddels erg goed.”

Naast de steun in eerste levensbehoeften en onderwijs, organiseert F.E.L.I.S. elke vrijdagmiddag van 15.00 uur tot 17.00 uur een tienerclub onder leiding van een deskundige. ,,Een aantal tieners kwam bij ons smeken om een dergelijk concept, gezien zij te oud waren voor de opvang. Zij wilden niet thuis zijn. Er gebeurt veel op de tieneropvang. Er komen heel belangrijke gesprekken los. Verschillende van deze jongeren hebben vreselijk aangrijpende verhalen die zij kwijt willen en stellen vragen over zaken waar zij geen raad mee weten”, vertelt de oprichtster.

De sociaal pedagogisch hulpverleenster, met tevens een diploma psychologie, begeleid de groep en gaat volgens Van Petersen erg gericht te werk. ,,Zij doorbreekt veel taboes waardoor er een zekere vrijheid ontstaat en de jongeren zich durven te uiten. Zo bereiken we een van de doelen waar F.E.L.I.S. voor staat: Libertat!”, aldus van Petersen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Author: Kuki+Ko

Share This Post On