Home E Erasmus+ E Erasmus+ ‘Stand Together’ Jongerenuitwisseling op Curacao

Erasmus+ ‘Stand Together’ Jongerenuitwisseling op Curacao

‘Stand Together’

Wiilemstad. Een jongerenuitwisseling georganiseerd door Stichtinfg FELIS Curacao in samenwerking met jongerenorganisaties vanuit Tenerife, Georgië en Ukraïne, medegefinacierd door het Erasmus+ programma.

Achtergrond informatie

FELIS is een naschoolse opvang en centrum voor gemeenschapsactiviteiten in de oude Otrobanda-wijk in Willemstad, Curaçao. In de eerste plaats bieden we een veilige plek voor kansarme kinderen in de leeftijd van vier tot dertien jaar. We ontvangen tussen de 40 en 50 kinderen per dag, die bij aankomst een warme maaltijd krijgen. Tussen 1 en 5 uur ’s middags bieden we een educatief en stimulerend activiteitenprogramma. De kinderen zijn verdeeld in drie leeftijdsgroepen. We bieden ook (aanvullend) onderwijs en bieden huiswerkbegeleiding. Er zijn regelmatig uitstapjes en educatieve excursies voor de kinderen. FELIS heeft een geïntegreerde aanpak en wil een bindende en constructieve functie hebben in de buurt.

Erasmus+ jongerenuitwisseling

Afgelopen week is er een uitwisseling geweest tussen 28 jongeren en 5 jongerenwerkers uit Tenerife, Ukraine, Georgie en Curacao. Dit multilaterale project onder de Erasmus+ heeft plaatsgevonden bij de Bed & Breakfast ‘CurOase’ en Stichting FELIS in Otrobanda en is het resultaat van een lange discussie. Het idee van het project kwam voort uit de behoefte van de betrokken NGO’s aan de bestrijding van discriminatie en geweld tegen vrouwen binnen hun lokale gemeenschappen op een basisniveau en binnen de bredere samenleving, die voortdurend opduikt in alle 4 partnerlanden, ondanks de grote institutionele inspanningen.

In maart-april 2018 vonden enkele gruwelijke zaken plaats in Tbilisi: 25 jaar oud meisje gedood door stiefvader, 35 jaar oude docent doodgeschoten door ex-man, 20 jaar oud meisje gedood door vriendje en enz. Deze zaken inspireerden InoChange begunstigde jeugd om actie te ondernemen tegen GBV, aangezien sommigen van hen medestudenten waren van het slachtoffer. Jongeren van de Georgische partnerorganisatie stelden een projectidee op, dat later werd besproken met Stichting Felis Curaçao. In G.M. van Petersen, initiatiefneemster en vertegenwoordigster van de partnerorganisaties uit Curaçao en Georgië leerden elkaar kennen via partner-zoekmachine SALTO-YOUTH – Otlas. In 2017 werd met succes samengewerkt en het project “Jeugd met sociale initiatieven” werd uitgevoerd. In 2018 werd er op Curacao tijdens een jongerenuitwisseling ‘Bouquet of Cultures’, dat overigens bekroond werd met de ‘best practice example’, opnieuw over dit onderwerp gesproken. “Tijdens het project hebben wij besproken hoe GBV een van de belangrijkste mensenrechtenschendingen op het eiland is en dat er onvoldoende institutionele inspanningen zijn om dit te bestrijden.”

Partners uit Curacao en Spanje ontmoetten elkaar in april 2018 op Tenerife op een evenement georganiseerd door FIFEDE gericht op het activeren van Europese eilanden om te profiteren van de “Erasmus +” mogelijkheden. Vertegenwoordiger van FELIS Foundation heeft het project idee over GBV gedeeld met Spaanse partner die haar interesse uitsprak voor het onderwerp en toekomstige partnerschap. De samenwerking werd een feit. De Oekraïense partner is aanbevolen als een betrouwbare ngo waarmee InoChange de afgelopen drie jaar succesvol heeft samengewerkt op het gebied van jeugd. De partners van het project werden geselecteerd op hun interesse, toewijding, reputatie en ervaring in het onderwerp, wat samenwerking tot dusver eenvoudig maakte.

“All 4 partners work with youngster facing different types of fewer opportunities such as long term unemployed, face discrimination due to the ethnic and religious backgrounds, or are at risk of socio-economic marginalization, etc. What unites is a strong will to create a group of empowered youngsters who spread around the world the benefits of gender equality”.

 

Wil je vrijwilligerswerk doen?

Lees dan meer over het European Solidarity Corps

Videoclip

Opgenomen met de kinderen van Stichting F.E.L.I.S. Curacao en opgedragen aan ons project door Hip Hop artiest en songwriter Brainpower.

Media archief